Burendag

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Het doel van burendag is om samen met je buren een activiteit te organiseren. Denk als voorbeeld aan een sportieve activiteit, kindertheater, schoonmaken, opruimen, een fietstocht of een wandeling met senioren of gehandicapten. In 2020 vieren we Burendag op zaterdag 26 september. Voor activiteiten of evenementen op burendag kon tot 11 september een bijdrage worden aangevraagd bij de gemeente. Hiervoor gelden wel enkele spelregels.

U kunt geen bijdrage meer aanvragen.

 • Toelichting en spelregels aanvragen bijdrage

  Bewoners van een huurwoning kunnen een aanvraag indienen bij Woonveste. Het landelijke Oranjefonds stelt een bijdrage beschikbaar van maximaal €350,-.

  De gemeente stelt voor haar inwoners een bijdrage beschikbaar voor initiatieven op burendag van maximaal € 250,-. Deze bijdrage kan worden aangevraagd door inwoners met een huurwoning of een eigen woning. De gemeentelijke bijdrage is aanvullend op andere bijdragen. Voor inwoners met een huurwoning geldt dat een ontvangen bijdrage van Woonveste van de gemeentelijke bijdrage wordt afgetrokken. Dan resteert voor huurders een bijdrage van de gemeente van maximaal € 100,-. Een bijdrage van het Oranjefonds wordt eveneens in mindering gebracht. Informatie over de bijdrage van het Oranjefonds vindt u op www.burendag.nl.

  Een aanvraag voor een bijdrage van de gemeente moet uiterlijk 11 september bij de gemeente zijn ingediend.

  Coronavirus

  Het coronavirus is nog niet weg en het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het virus. Het is dus van groot belang dat u Burendag op een veilige manier viert. Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten die u samen met uw buren kunt ondernemen op Burendag. Denk bijvoorbeeld aan een voortuinconcert samen met de buurt, badminton over de schutting of een straatbingo voor de deur. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het vieren van Burendag. Mochten er op 26 september landelijke of regionale maatregelen gelden die het vieren van Burendag niet toestaan, vervalt Burendag 2020. De geplande activiteiten gaan dan niet door.

  Spelregels

  1. Er wordt in de buurt/straat een activiteit georganiseerd, waarbij buurtbewoners iets goeds doen voor elkaar en/of de buurt. Het moet om meer gaan dat alleen eten en drinken. Een activiteit komt voor een bijdrage in aanmerking als deze:
   - de veiligheid bevordert en/of
   - de sportiviteit bevordert en/of
   - een schone leefomgeving bevordert en/of
   - ontmoeting stimuleert met buurtbewoners, die doorgaans niet zo zichtbaar zijn en/of
   - jong en oud met elkaar samenbrengt en/of
   - de sociale verbinding van buurtbewoners met elkaar stimuleert
  2. Bij het organiseren van de activiteiten worden de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM in verband met het Coronavirus in acht genomen
  3. De activiteit vindt plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 september 2020
  4. Bij het initiatief waarvoor een bijdrage wordt gebracht zijn tenminste 3 buurtbewoners betrokken (gezinsleden niet meegerekend)
  5. De aanvraag wordt gedaan vóór 11 september 2020