Herindeling gemeente Haaren

     

De gemeente Haaren streeft ernaar om de gemeente op te heffen per 1 januari 2021. De vier dorpen van de gemeente Haaren gaan onderdeel uitmaken van buurgemeenten. Op 5 juli 2018 besloot de gemeenteraad van Haaren dat Biezenmortel bij Tilburg komt, Esch bij Boxtel, Haaren bij Oisterwijk en Helvoirt bij Vught. Achter de schermen wordt er hard gewerkt  om dit mogelijk te maken.

Een gemeentelijke herindeling is geregeld in de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi). Deze wet zorgt voor een zorgvuldig herindelingsproces voor alle betrokken partijen. Iedere herindeling wordt getoetst aan de regels voor een herindeling door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten die betrokken zijn bij een herindeling moeten daarom samen een goed plan maken over hoe dit gedaan moet worden. Dit voorbereidende werk is nu in volle gang. 

Op de tijdlijn hieronder staan de ontwikkelingen vanaf het besluit tot herindelen door de gemeenteraad van Haaren tot het moment dat het ministerie van Binnenlandse Zaken met de herindeling van Haaren aan de slag gaat. De data die in de toekomst liggen zijn onder voorbehoud.