Processierupsen bestrijden

Dit jaar zijn er drie keer zoveel processierupsen als vorig jaar. Ook in onze gemeente zijn veel nesten gesignaleerd. De gemeente ontvangt hierover dagelijks meldingen.  

Overlast

De eikenprocessierups eten de bladeren van bomen. Daarnaast kunnen hun haren huiduitslag veroorzaken bij mensen en dieren. Het gaat hier veelal om rode bultjes en jeuk. In de maanden mei, juni en juli is de processierups actief. Heeft u (ernstige) gezondheidsklachten door de processierups? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bestrijden

Doe dit vooral niet zelf! Meld dit bij de gemeente of neem contact op met een professionele bestrijder van de processierups (wanneer de boom particulier eigendom is). De buitendienst van de gemeente en professionele bestrijders proberen zoveel mogelijk bomen te behandelen. Maar alle processierupsen verwijderen gaat (op korte termijn) niet lukken.

Daarom concentreren wij de aanpak in eerste instantie op de plekken waar de overlast het grootst is en/of de grootste impact heeft. Speciale aandacht gaat uit naar scholen, woningen (wanneer de rupsen zeer dichtbij komen), enz. Blijf vooral wel alle brandhaarden van de rups melden. Waar we op korte termijn niet aan toekomen kan dan later nog worden aangepakt.

Preventie

De gemeente liet bomen preventief behandelen door een professionele bestrijder aan de start van het ‘processierupsseizoen’ om ergere klachten te voorkomen. Maar ook u kunt iets doen. Bijvoorbeeld door ‘oude’ nesten te melden en te laten verwijderen. Dit is nodig omdat de haren die achterblijven in oude nesten nog 8 jaar lang overlast kunnen geven.

Daarnaast kunt u ook de natuurlijke vijanden van de processierups, de koolmees en de pimpelmees, een handje helpen. Hun aantallen nemen af in Nederland en het plaatsen van meer vogelhuisjes kan dit tegen gaan.  

Meer informatie

Op de website van Omroep Brabant staan twee filmpjes over het bestrijden van de processierups.

Meer weten over de processierups? Lees dan onderstaande folder en kijk op www.oakie.info