Riool

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater. Ook vragen we hiervoor rioolheffing. Woningen en andere gebouwen hebben een aansluiting op het gemeentelijk hoofdriool. Als uw riool verstopt is, is het belangrijk om te weten waar de verstopping zit om de verstopping op te lossen.

 • Rioolverstopping oplossen

  Het kan voorkomen dat een rioolleiding in of nabij uw woning is verstopt. Constateert u een verstopping in uw riool, dan kunt u dit vaak zelf oplossen. Het is hierbij belangrijk om te achterhalen waar de oorzaak van de verstopping ligt. Dit is namelijk van belang om te kunnen bepalen wie de verstopping moet oplossen.

  De riolering is verdeeld in twee onderdelen:

  • Het openbaar rioolstelsel van de gemeente
  • Uw eigen rioolaansluiting op uw perceel

  Ontstoppingsstuk

  Tussen het openbare rioolstelsel en uw eigen riolering zit een ontstoppingsstuk of controleputje. Het ontstoppingsstuk ligt over het algemeen vlakbij de erfgrens. Weet u niet waar het ontstoppingsstuk van uw perceel zit, dan kunt u dat opvragen via de gemeente. U krijgt dan van de gemeente een digitaal exemplaar (indien beschikbaar) toegestuurd.

  Hoe weet u waar de verstopping zit?

  Als u het ontstoppingsstuk vrij graaft, dan kunt u zien waar het probleem zit. Staat er water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping in het openbaar deel. Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente lost de verstopping dan zo spoedig mogelijk op. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping op uw eigen perceel en bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping en de bijkomende kosten.

  Kosten

  Schakelt u zelf een ontstoppingsbedrijf in voor het onderzoek naar een ontstopping of het ontstoppen van de riolering en het probleem ligt op gemeentegrond, dan zijn de kosten voor u. U bent namelijk de opdrachtgever van het ontstoppingsbedrijf.

 • Rioolverstoppingen in het buitengebied

  Woningen in het buitengebied zijn vaak aangesloten op de drukriolering. Als een pand is aangesloten op de drukriolering, dan staan er in de buurt van het pand een grijze of groene kast. Op deze kast zit een sticker met de tekst “dit is een drukrioolgemaal van de gemeente Haaren”. Bij een storing brandt de rode storingslamp op de kast. Om de storing op te lossen doet u een melding waarin u het nummer van de kast noemt.

 • Rioolaansluiting

  Is uw woning en/of bedrijf nog niet aangesloten op de gemeentelijke riolering of wilt u een nieuwe woning of bedrijf bouwen? Vraag dan een rioolaansluiting aan. De gemeente verzorgt de aansluiting op het openbare rioolstelsel vanaf uw perceelgrens. Op eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering naar uw woning en/of bedrijf.

  Rioolaansluiting aanvraag