Tips voor het gebruik van een regenton

 • Tip 1: Zorg dat het regenwater in de grond komt
  Zorg dat de overloop van de regenton met een slang de tuin inloopt. Dit kan bijvoorbeeld in een grindkoffer, een vijver of gewoon op het gras. Zo komt het regenwater in de grond terecht en loopt het niet terug in het riool. Op deze manier raakt de riolering niet overbelast. Ook loopt het water verder van de woning in de grond, zodat het water niet voor vocht of lekkage in huis zorgt.
 • Tip 2: Hergebruik regenwater
  Het regenwater kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Bij autowassen en ramen zemen krijgt u een streeploos resultaat, omdat er geen kalk in regenwater zit. Dit is ook een voordeel als u het regenwater gebruikt voor de wasmachine of toilet. Binnen- en buitenplanten kunt u ermee bewateren. Dierenverblijven kunt met regenwater schoonmaken en de dieren kunnen van regenwater drinken. Met regenwater kan er ook gespeeld worden.
 • Tip 3: Plaats de regenton dicht bij een regenpijp
  Voor het plaatsen van de regenton kunnen een paar overwegingen gemaakt worden. Wanneer u de regenton dichtbij een regenpijp plaatst, voorkomt u grote regenpijpinstallaties. Zorg wel dat de overloop verder van het huis is verwijderd.
 • Tip 4: Zet de regenton in de schaduw
  Een schaduwrijke plek voorkomt snelle algengroei. De kans op legionella in een regenton is heel klein, maar in de schaduw is de kans nog kleiner. Besmetting met legionella is alleen mogelijk bij verneveling van het water.
 • Tip 5: Plaats een deksel op de regenton
  Met een deksel op de regenton voorkomt u dat muggen eitjes leggen in het water. Ook valt er geen blad of vogelpoep in en blijft het water schoon.
 • Tip 6: Bescherm uw regenpijp tegen viezigheid
  Om de regenpijp die naar uw regenton loopt, kunt u een fijnmazig netje of panty aanbrengen. Daarmee vangt u gruis van de dakpannen, mos, bladeren en ander materiaal vanaf het dak op en blijft het water schoon.
 • Tip 7: Controleer de ontluchtingsweg
  In oudere woningen is de ontluchting van het riool soms geregeld via een regenpijp. Wanneer u deze regenpijp aansluit op een regenton of de pijp dopt u af, dan verdwijnt de ontluchtingsweg en kan er een rioollucht in huis ontstaan. Ter plaatse moet u kijken hoe u de ontluchtingsfunctie weer kunt herstellen.
 • Tip 8: Maak uw regenton schoon
  Reinig uw regenton één à twee keer per jaar. Let op dat de regenton niet kapot gaat bij vorst. Het meest veilige is om de ton vooraf leeg te laten lopen.
 • Tip 9: Verwijder aanslag van uw ton met soda
  Bij houten wijntonnen kan aanslag ontstaan. De aanslag is een natuurlijke aanslag van rode wijn en bestaat voor een groot deel uit suiker en kalk. Deze aanslag is niet schadelijk voor uw planten en is eventueel te verwijderen met soda.